Петар Ђокић потписао Меморандум о разумијевању и сарадњи са представницима кинеских компанија CAIDC и CMEC на пројекту изградње ТЕ Гацко 2

Петар Ђокић потписао Меморандум о разумијевању и сарадњи са представницима кинеских компанија CAIDC и CMEC на пројекту изградње ТЕ Гацко 2

Данас је у Београду министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потписао, у име Владе Српске, Меморандум о разумијевању и сарадњи са представницима кинеских компанија CAIDC и CMEC на пројекту изградње ТЕ Гацко 2.

У плану је да се изгради постројење снаге око 300 мегавата.

Министар Ђокић је истакао да посебну тежину Меморандуму даје чињеница да је потписан у вријеме боравка кинеског предсједника у Београду.

Он је подсјетио да су потписници Меморандума већ успјешно реализовали пројекат „Костолац“ у Србији и да је управо из тог доброг искуства настала жеља Владе Републике Српске да уђе у сарадњу око изградње Термоелектране Гацко 2, која се пројектује или планира реализовати на начин да се изграде постројења снаге 300 мегавата.

– На кинеским партнерима ће бити да, користећи своју методологију и све податке које имамо у подручју рударског басена Гацко и цијелог тог локалитета, израде студију изводивости, те да након тога уђемо у реализацију пројекта – рекао је Ђокић.

Он је указао да је данас постигнута сагласност да треба убрзати процедуру, нагласивши да искрено вјерује у успјех.

Предсједник корпорације CMEC Џанг Чун истакао је да је план компаније да средином наредне године крене у изградњу пројекта у Српској.

Он је истакао да је ријеч о веома важном инфраструктурном пројекту у оквиру политике Владе Кине „Један појас – један пут“, додавши да су његова и компанија „Чајна поли груп“ заинтересоване да прошире сарадњу са Српском у домену енергетике.

– Потписивање Меморандума основа је за ту сарадњу и конкретно за реализацију пројекта Термоелектране у Гацку. Наш сљедећи план је да преузмемо корак у смислу да одредимо шта је потребно на пројектовању и рјешавању финансијске конструкције – рекао је Џанг Чун.

Према његовим ријечима, чињеница да се Меморандум потписује у вријеме боравка кинеског предсједника Београду говори о његовој озбиљности.

Помоћник предсједника „Чајна поли груп“ Ванд Санг Је истакао је да је та компанија потписала Меморандум јер жели да покрене пројекат.

Он је указао да су његова и компанија CMEC државне компаније са великим искуством и угледом.

– Имамо веома добре и успјешне примјере сарадње. Радује нас што Меморандум потписујемо у вријеме боравка кинеског предсједника у Београду и вјерујем да ће моја компанија тај посао урадити успјешно – рекао је Ванд Санг Је.

Извор: РТРС, СРНА

You may also like

ПОБЈЕДНИЧКА КОНВЕНЦИЈА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ – “ДОБОЈ 2018”

Побједничка конвенција СП у Добоју, одржана 9. септембра,