Интервју: РАЈКО ЋАПИН – Социјалисти се враћају на врх политичке сцене Требиња

Интервју: РАЈКО ЋАПИН – Социјалисти се враћају на врх политичке сцене Требиња

Након поприлично турбулентног периода у Градском одбору Социјалистичке партије Требиње, који је почетком фебруара 2015. године распуштен због лоших резултата, чини се да ова партија иде сигурним корацима ка оздрављењу. Социјалисти кажу и повратку гдје им је и мјесто – врху политичке сцене Требиња.

На челу Градског одбора је Рајко Ћапин, човјек кога Требињци добро познају и уважавају.

Господине Ћапин, како ће се Социјалистичка партија поставити у прегруписавању политичких снага пред предстојеће градске изборе? Да ли ћете подржати кандидата за градоначелника Савеза за промјене или СНСД-овог, или ћете гласачима понудити неког из сопствених редова?

Недвосмислено је да требињски социјалисти у својим редовима имају људе који у пуном капацитету могу одговорити изазову да се упусте у трку за мјесто градоначелника, али у коначници и по том питању ћемо се опредијелити према смјерницама самог врха Социјалистичке партије, а у сваком случају штитећи и афирмишући циљеве и интересе Социјалистичке партије и грађана које заступамо и политички представљамо.

Како видите локалну политичку сцену?

Што се тиче амбијента и политичких кретања на локалном нивоу, можемо рећи да смо свједоци великих активности које проводе политички субјекти, све са циљем мобилисања чланства и лобирања неопредијељених бирача, како бисмо заузели што бољу старту позицију пред сами процес избора.

И Ви проводите опсежне активности?

Да, али на један потпуно другачији начин, прилазећи људима са аргументованом и њима блиском, препознатљивом реториком, по којој желимо бити препознати у ширим слојевима грађанства, ниједног момента не одступајући од основних принципа политичког дјеловања Социјалистичке партије и њене лијево оријентисане идеологије.

Какве су ваше процјене и очекивања од овогодишњих требињских избора?

Као што је већ свима познато, по одређеним капацитетима, три тренутно најјаче партије, а ту мислим на СНСД, ПДП и СДС, су у извјесној предности у смислу остваривања доброг политичког резултата. То опет не мора бити коначни показатељ након одржаних избора, с обзиром на то да ће, претпостављамо, морати доћи до склапања постизборних коалиционих споразума који ни у ком случају неће моћи проћи без активног и врло битног учешћа Градског одбора Социјалистичке партије Требиње.

На чему темељите тај оптимизам?

Тренутни рејтинг Социјалистичке партије је у знатном порасту и креће се у процентима који указују на нашу четврту позицију по снази на политичкој сцени нашег града. Ми смо више него убијеђени да ћемо на предстојећим изборима произвести одличан резултат који ће у потпуности афирмисати Социјалистичку партију и вратити нас на заслужено мјесто на требињском политичком небу.

За велике промјене неопходни су и велики резови. Понекад и драстични заокрети?

То је била неминовност. Одлучили смо се за једну, поприлично драстичну промјену у раду. Приступили смо ажурирању и активностима везаним за реевиденцију. Наше опредјељење је увијек било и биће анимирање, учлањивање младих људи и давање могућности да се и њихов глас чује.

Социјалисти су увијек имали сигурну базу у искусним члановима партије!?

Један од праваца нашег рада је и њихово активирање и уважавање. Било је случајева да су они били неоправдано запостављени а познат је њихов и углед и значај за партију. Такав приступ раду већ је у старту донио више него добре резултате, слободно можемо рећи, и више од очекиваних. Градском одбору Социјалистичке партије Требиње приступило је преко двије стотине нових чланова и то превасходно младих и високообразованих људи. Они ће имати и слободу и прилику да кроз ангажман и активности у Социјалистичкој партији искажу своју креативност, марљивост и енергију која ће, сигурни смо, највише допринијети афирмацији наше партије.

Највећи дио својих обавеза и задатака чланови Социјалистичке партије обављаће кроз рад у мјесним организацијама и у Градском одбору дјелујући на терену и у непосредним разговорима са сваким човјеком и симпатизером понаособ. Основан је и Актив младих и Актив жена који су такође имали значајне резултате. У плану је њихов још значајнији ангажман.

Програмских промјена нема?

Зашто би било. Наша изворна идеја је јасна, у фокусу свих интересовања и збивања је човјек. Уз то још и принципи солидарности, правде, слободе и једнакости. Чуваћемо и развијати идеју љевице, уједно залажући се за очување тековина проистеклих из антифашистичке борбе као и одбрамбено-отаџбинског рата, наравно, укључујући и поштовање и према жртвама свих наших народа из ослободилачких ратова које су вођени на овим просторима.

Имате прилику да се докажете, да понудите нешто ново.Ево да кренемо од запослених, или боље рећи оних који раде!?

Посебно наглашавам веома тежак, готово незавидан положај радника у одређеним привредним субјектима било да се ради о јавном или приватном сектору. Значајна сфера нашег интересовања је и акутна проблематика незапослености демобилисаних бораца одбрамбено-отаџбинског рата и дјеце погинулих бораца. Имамо идеје, али пред нама је период који носи изазове.

Дакле, господине Ћапин, да се овако изразимо – ријеч социјалиста поново ће се чути. Јасно и гласно. И још јаче одјекнути!?

У то смо више него убијеђени. Све генерације социјалиста, од оних најмлађих до оних најискуснијих ријешени су да се вратимо на врх требињске политичке сцене. Не потцјењујте Требиње. Журимо и одлучни смо у својим настојањима. Журимо да након октобарских избора будемо фактор без кога се неће моћи одлучивати. Али истовремено журимо да, одмах послије тога, гдје год будемо били, преузмемо одговорност за борбу за обичног човјека, за наше Требиње. То можемо, то хоћемо и то ћемо остварити.

You may also like

ПОБЈЕДНИЧКА КОНВЕНЦИЈА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ – “ДОБОЈ 2018”

Побједничка конвенција СП у Добоју, одржана 9. септембра,