У ХЕРЦЕГОВИНИ ОДРЖАНА ПРЕДАВАЊА О ПРЕВЕНТИВИ КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

У ХЕРЦЕГОВИНИ ОДРЖАНА ПРЕДАВАЊА О ПРЕВЕНТИВИ КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

ТРЕБИЊЕ, 21. ЈУНА /СРНА/ - Начелник клинике за онкологију Универзитетско клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Зденка Гојковић рекла је данас у Требињу да се раним откривањем симптома које указују на карцином дојке ова болест може излијечити.
ТРЕБИЊЕ, 21. ЈУЛА /СРНА/

Начелник клинике за онкологију Универзитетско клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Зденка Гојковић рекла је данас у Требињу да се раним откривањем симптома које указују на карцином дојке ова болест може излијечити.

Она је на предавању „Откријмо болест на вријеме“, које је организовао Актив жена Социјалистичке партије /СП/, истакла да се жене са карциномом дојке који се открије на вријеме могу излијечити или дуго живјети са овом болешћу.

„На оваквим предавањима учимо жене како да прегледају своје дојке, јер жене које редовно раде преглед могу осјетити неке промјене, а све што напипају није тумор, али се морају јавити љекару с обзиром да карцином дојке не боли у почетним фазама“, навела је Гојковићева.

Она каже да промјене најбоље може осјетити жена на свом тијелу, па је потребно да самопрегледе ради сваки мјесец.

 

 

„Све жене старије од 45 година треба да ураде прву мамографију, без обзира што немају симптома обољења“, истакла је Гојковићева.

Она каже да је број обољелих од карцинома у Републици Српској у порасту, али да је истовремено повећан и број жена које имају карцином дојке, а живе дуго или су излијечене.

Предсједник Актива жена СП-а Милка Гламочић рекла је да је циљ оваквих предавања повећати свијест жена о значају бриге о здрављу, указати на битност превенције и показати женама обољелим од карцинома дојке да нису саме.

You may also like

ПОБЈЕДНИЧКА КОНВЕНЦИЈА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ – “ДОБОЈ 2018”

Побједничка конвенција СП у Добоју, одржана 9. септембра,