Први пут након рата ТРЕБИЊСКА БРИГАДА ПОНОВО У СТРОЈУ

Први пут након рата ТРЕБИЊСКА БРИГАДА ПОНОВО У СТРОЈУ

Поменом и одавањем поште погинулим саборцима, свечаним дефилеом улицама града и пригодним програмом и дружењем – некадашњи припадници Требињске бригаде Војске РС обиљежили су данас 24 године од формирања јединице.

Први пут од рата, бригада је свечано постројена, а полигоном бивше требињске касарне проломио се војнички поздрав некадашњег ратног команданта Радослава Зупца: „Помоз Бог јунаци!“

У свечаном дефилеу, који је предводио војни оркестар из Бањалуке, више од хиљаду некадашњих бораца бригаде прошло је улицама града до Споменика браниоцима Требиња 1991-1995, гдје су делегације положиле цвијеће и одале пошту страдалим борцима.

У обраћању саборцима генерал Зубац је рекао да је у свијету „мало ратова у којој држава ратује са једном општином, а уз то да је та држава у сваком погледу подржана и од моћних сила Запада.

Зубац је подсјетио да се у традицији бранилаца нашег града 13. јул обиљежава као дан формирања Требињске бригаде, јер је на данашњи датум прије 24 године сломљена најтежа и најкрвавија непријатељска офанзива према Требињу.

„У јулу 1992. године, дана 13-ог, снаге трећег моторизованог батаљона у садејству са другим јединицама бригаде разбиле су главни клин у агресорском нападном механизму, одбранили кључне објекте и вратили непријатеља на почетни положај. Овај наш успјех биће крај непријатљеске офанизиве, што ће у наредним данима снаге бригаде искористити и повратити дио изгубљеног простора, својом великом противофанзивом“, рекао је Зубац.

Он је додао да је Требињска бригада и наредне три и по године пролијевала крв бранећи Требиње, а притом је све вријеме рата ангажована и на другим ратиштима широм Српске, чак до далеког Грахова и Гламоча.

skup-tb-brigade

Перо Мишељић, предсједник Борачке организације Требиње подсјетио је да је кроз требињску бригаду за вријеме отаџбинског рата прошло преко 6.000 бораца.

„Нажалост, нису се сви вратили нити данас сви једнако уживају у стеченом миру и слободи. У борбама своје животе је дало 258 најбољих синова нашег народа. Како схватити чињеницу да и двије деценије након рата имамо борце без посла и основних примања и стамбено незбринуте породице погинулих бораца и ратних војних инвалида“, запитао је Мишељић, додајући да је обавеза садашњих и будућих генерација – да надокнаде пропуштено.

Дружење бораца уз свечарску трпезу уљепшао је и културно-умјетнички програм у којем су наступила требињска фолкорна друштва и народни гуслари.

Извор: Радио Требиње

You may also like

ПОБЈЕДНИЧКА КОНВЕНЦИЈА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ – “ДОБОЈ 2018”

Побједничка конвенција СП у Добоју, одржана 9. септембра,