Министар Петар Ђокић потписао у Требињу уговор о концесији за ХЕ „Бук Бијела“

Министар Петар Ђокић потписао у Требињу уговор о концесији за ХЕ „Бук Бијела“

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, вршилац дужности генералног директора „Електропривреде Републике Српске“ Жељко Ковачевић и директор „Хидроелектрана на Дрини“ Миле Лакић потписали су у Требињу уговор о додјели концесије за изградњу и коришћење Хидроелектране „Бук Бијела“.
Процијењена инсталисана снага ХЕ „Бук Бијела“ износи 93,52 мегавата, а вриједност инвестиције је већа од 382 милиона КМ.

Потписивању Уговора присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић, као и руководство Електропривреде РС, посланици СНСД-а у Народној скупштини РС и Епископ Захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Након потписивања уговора директор ЕРС-а Жељко Ковачевић истакао је да се ради о изузетно важном уговору.

Данашњи дан представља почетак изградње наших властитих објеката и представља један свечан дан од велике важности за све – рекао је Ковачевић и додао да ће пројекат заједнички реализовати Електропривреда и Хидроелектране на Дрини.

Министар енергетике Петар Ђокић истакао је важност овог уговора: Ово је велики дан за Републику Српску и Херцеговину зашто што је било сумњи да Влада не води рачуна овој регији а ми смо овим потезом доказали да итекако водимо – закључио је министар Ђокић.

Он је додао да је припремни период за овај пројекат око годину дана док ће за реализацију цијелог пројекта бити неопходно око 60 мјесеци, те закључио да ће Влада РС пратити овај пројекат како би он био успјешно завршен.

Директор ХЕ  на Дрини Миле Лакић рекао је да је још 1974. године кренула прича о овом пројекту а да је данас направљен кључни корак у изградњи ХЕ Бук Бијела

Горњи Хоризонти, пут преко Чемерна али и овај пројекат докази су да се ова власт добро односи према Херцеговини“ – рекао је Додик и најавио да ће за двије године Херцеговина бити највеће градилиште.

ИЗВОР: ХЕРЦЕГ ТВ

You may also like

ПОБЈЕДНИЧКА КОНВЕНЦИЈА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ – “ДОБОЈ 2018”

Побједничка конвенција СП у Добоју, одржана 9. септембра,